Ομορφιά Vs Εξυπνάδα


Μεγάλη αέναη μάχη, στίβος ανταγωνισμού, απωθημένα εγωισμού. Δεν αρκεί να είσαι όμορφος. Δεν αρκεί να είσαι έξυπνος. Τίποτα δεν αρκεί γιατί τίποτα δεν καθορίζει τίποτα. Πόσα χρόνια αυτή η ατάκα «τι του βρίσκει?», ή «τι της βρίσκει?». Αν δεν σου κόβει πηγαίνεις γυμναστήριο, άμα σου κόβει δεν πας. Άμα σου κόβει πας πανεπιστήμιο, καταβροχθίζεις βιβλία, και πείθεις με το μυαλό μέχρι να πιάσεις τον αγαπημένο σου στο κρεβάτι με το μοντέλο που μένει απέναντι. Αν ήσουν εσύ μοντέλο θα ήταν αυτή διδάκτορας.


Τελικά οι μόνοι που έχουν πρόβλημα με την εξυπνάδα είναι οι έξυπνοι. Κανέναν άλλο δεν απασχολεί αυτή η λέξη και ο προβληματισμός τους αρχίζει και τελειώνει στην ορθογραφία της. Ποτυράκι το «υ» έτσι?

Και αν είσαι όμορφος? Συχνά νιώθεις πως δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από το να σε κάνουν χάζι. Τι τους αρέσει? Πόσο δικά μας είναι αυτά που τα μάτια τους βλέπουν, δώρο που ποτέ δεν δωρίσαμε? Είναι δικό σου αλλά είναι και ξένο, κάτι που ήρθε μόνο του χωρίς ποτέ να σε ρωτήσει. Αλλά οφείλεις να το φροντίσεις αφού αυτό αποφασίζει να σε ορίσει. Είναι δώρο σε εσένα όσο είναι δώρο προς όλους, μέχρι να σε αφήσει στα σημάδια του χρόνου, στις ρυτίδες και τις ζάρες.

Και εδώ αποκαλύπτεται η πίσω όψη του νομίσματος, γιατί και η εξυπνάδα μόνη της έρχεται, και αυτή ζητά φροντίδα και κόπο και αυτή σε ορίζει και σου ζητάει να της βρεις το δρόμο. Δεν είναι δώρο και αυτή ούτε κτήμα ούτε επιτυχία. Κάλλιστα είναι το ίδιο βάρος και φεύγει και αυτή με τον ίδιο τρόπο σέρνοντας στο χάος τις ριζοσπαστικές ιδέες, τις αναλαμπές και την ομορφιά των γρίφων. Γερνάει και το μυαλό με τον ίδιο τρόπο.

Και αν οι όμορφοι είναι ψηλομύτηδες είναι έτσι γιατί εμείς έτσι τους βλέπουμε. Και αν οι έξυπνοι είναι απρόσιτοι είναι γιατί αυτοί δεν βλέπουν. Ελιτιστές και οι μεν και οι δε, όλοι τους σνομπ σε όποιον δεν μοιράζεται τα χαρίσματα τους.

Ρώτα τους λοιπόν πως σέβονται αυτό το χάρισμα που η φύση τους έδωσε και πως φροντίζουν αυτό να το χαίρεται η φύση η ίδια και ο συνάνθρωπος? Ρώτα τους αν τους βοήθησε αυτό στο να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να κάνουν και άλλους καλύτερους. Ρώτα τους πως ξεπλήρωσαν ποτέ αυτό που χρησιμοποίησαν σαν δώρο, και γιατί λυγίσαν κάποτε στο βάρος του. Ρώτα τι είναι αυτό που τους κάνει καλύτερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου