περι εγωισμού ο λόγος

Περί εγωισμού ο λόγος.

Ουσιαστικό, αρσενικό, προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «εγώ».
Ορισμοί:
1.υπερβολική αγάπη του ατόμου προς τον εαυτό του με ταυτόχρονη τάση να υποβάλει το συμφέρον των άλλων στο δικό του
2.τάση ενός ατόμου να μιλά για τον εαυτό του και να παρουσιάζει τα πράγματα πάντα από τη δική του πλευρά
3.η αξιοπρέπεια



Αξιοπρέπεια.

Εγωισμός: έννοια διττή, έννοια μερικώς αντιφατική. Συχνά διαχωρίζεται ως καλός και κακός εγωισμός. Ποτέ όμως, στα πλαίσια μιας συζήτησης. Ξεκινάμε και συζητάμε χωρίς να ξεκαθαρίζουμε.

Τι θα πει εγωισμός τελικά?
Γιατί υπάρχει?

Εγωισμός, αυτοσυντήρηση κοινωνική, ανάγκη για τόνωση αυτοπεποίθησης, ανάγκη για προστασία του ψυχισμού. Προστασία της αξιοπρέπειας.

«ο κόσμος είναι μέσα μου, έξω από εμένα κόσμος δεν υπάρχει, αν εγώ χαθώ, χάθηκε ο κόσμος όλος» Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ν.Καζαντζάκης

Το περιβάλλον μας κρύβει κινδύνους και ευκαιρίες. Το ζητούμενο είναι να το ανιχνεύσουμε σωστά για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Αυτές που θα μας επιφέρουν το μέγιστο κέρδος.

Εγωιστής: αυτός που βάζει τον εαυτό του στο επίκεντρο.

Αντίθετο?

Ταπεινός: αυτός που βάζει τον εαυτό του στο περιθώριο

Ο εγωιστής φροντίζει πρωτίστως να έχει κέρδος ο ίδιος. Ο ταπεινός φροντίζει να έχουν κέρδος οι άλλοι.

«Εγωιστές: Αυτοί οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τον εγωισμό των άλλων»Ambrose Gwynnet Bierce, Το αλφαβητάρι του διαβόλου

Είναι φύσει αδύνατο να μπορεί κάποιος να σταθμίσει με πλήρη ανιδιοτέλεια το ενδεχόμενο κέρδος αυτού και ενός άλλου από μια κάθε αυτή πράξη. Το να μπορέσει να ποσοτικοποιήσει για να συγκρίνει ώστε να πάρει την συλλογικά καλύτερη απόφαση. Ο θάνατος σου η ζωή μου. Ποιανού η ζωή έχει αντικειμενικά μεγαλύτερη αξία?

«Every man thinks his burden is the heaviest» - Bob Marley

«Δεν είναι κακό το να νομίζει ο άνθρωπος ότι έχει κατιτί δικό του. Είναι φυσικό το να αγαπά κανείς τον εαυτό του, μόνο δε ο εγωισμός πρέπει να κατακρίνεται. Δηλαδή όχι το να αγαπάς απλώς τον εαυτό σου, αλλά το να τον αγαπάς περισσότερο από ό,τι πρέπει» Αριστοτέλης.

Διαλέξτε έναν σαφή ορισμό την επόμενη φορά που θα δοκιμάσετε μια συζήτηση που θα εμπεριέχει και την έννοια του «εγωισμού», και φροντίστε να μπορείτε να στηρίξετε αυτήν την έννοια. Δεν είναι εγωιστής αυτός που φροντίζει για το συμφέρον του ακόμα και αν αυτό βλάπτει άλλους. Εγωιστής είναι αυτός που ξεκάθαρα και πέρα από κάθε ανάγκη για σύγκριση αποκομίζει μικρότερο προσωπικό κέρδος σε σχέση με την ζημιά που επιφέρει στο περιβάλλον του. Όταν η διαφορά δεν είναι ξεκάθαρη, το εγωιστής είναι απλά πιθανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου